DOLAR 32,5327 0.23%
EURO 34,8909 0.34%
ALTIN 2.434,10-0,17
BITCOIN %
İstanbul
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

83 Yaşındaki Beyin Cerrahı, Triatlon Şampiyonu Olarak Hayat Tarzı Sırlarını Paylaşıyor
  • HaberOrdu
  • Sağlık
  • 83 Yaşındaki Beyin Cerrahı, Triatlon Şampiyonu Olarak Hayat Tarzı Sırlarını Paylaşıyor

83 Yaşındaki Beyin Cerrahı, Triatlon Şampiyonu Olarak Hayat Tarzı Sırlarını Paylaşıyor

ABONE OL
Şubat 15, 2024 14:12
83 Yaşındaki Beyin Cerrahı, Triatlon Şampiyonu Olarak Hayat Tarzı Sırlarını Paylaşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kanepede oturan bir adamdan fit bir sporcuya dönüşen 83 yaşındaki adam, sırlarını açıkladı

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi’nde beyin cerrahı olan Joseph Maroon, 40’lı yaşlarının başında o kadar sağlıksızdı ki merdivenleri çıkmakta bile zorlanıyordu. Maroon’un hayatı babasının ölümü ve yaşadığı boşanmadan sonra değişmeye başladı. Karşı karşıya kaldığı bu yıkımlar, mental sağlığını da etkiledi.

Kariyerine ara vermek zorunda kaldı

Kariyerine bile bir süre ara vermek zorunda kalan Maroon, kendini daha iyi hissettirecek bir şeyler ararken, bir arkadaşının koşuya çıkma önerisini kabul etti. Maroon, bu öneriyle beraber seneler sürecek ve hatta 83 yaşına geldiğinde sekiz Ironman triatlonunu tamamlamış biri haline dönüştü.

Haftanın altı günü, günde bir saat egzersiz yapmak

Dr. Maroon, bu noktaya gelmek için haftanın altı günü, günde bir saatini egzersize ayırdı. Buna koşma, direnç antrenmanı, esneklik egzersizleri, yüzme ve bisiklete binme gibi aktivitelerin bir karışımı da dahildi. Yıllar geçtikçe kondisyonu gelişti ve sonunda yarışmalara katılmaya başladı ve triatlonlara kadar yükseldi. 2022’de katıldığı triatlonunda (2022 National Senior Games) kendi yaş kategorisinde birinci oldu. Maroon, yarışı 27 yaşındaki kızı Isabella ile tamamladı.

Egzersiz ve spora katılımın faydaları

Maroon, zinde bir hayat yaşamanın herkesin triatloncu olacakmış gibi antrenman yapmasına gerek olmadığını belirtiyor. Ancak egzersiz ve spora katılımın birçok faydası olduğunu vurguluyor. Yaşınız veya spor geçmişiniz ne olursa olsun, bunu dikkate almanız gerektiğini söylüyor.

Stresten uzak durun

83 yaşındaki ironman, stresi azaltmayı hedefleyen bir yaşam tarzını benimsemiş. Maroon, kronik stresin vücudu savaş ya da kaç moduna hapsederek depresyon, kaygı, kötü uyku ve migrene neden olduğunu söylüyor. Ayrıca, uzun vadede stresin kalp hastalığı ve felç için de bir risk faktörü olduğunu belirtiyor.

Maneviyata önem verin

Maroon, egzersiz kadar maneviyata da zaman ayırmanın önemli olduğunu söylüyor. Manevi uygulamaların amaç yaratabileceğini ve psikolojik dayanıklılık sağlayabileceğini söylüyor. Araştırmalar da manevi uygulamaların uzun ömür ve artan yaşam tatmini sağlayabileceğini gösteriyor.

Alkol, sigara ve uyuşturucudan uzak durun

Maroon’un sağlıklı ve zinde yaşamını destekleyen bir diğer prensip ise alkol, sigara ve uyuşturucudan uzak durmayı içeriyor. Tütün yılda sekiz milyondan fazla insanı öldürürken, 2021’de 106 binden fazla Amerikalı aşırı dozda uyuşturucudan öldü. Her ne kadar bazı araştırmalar şarap içmenin faydalı olabileceğini öne sürse de Dünya Sağlık Örgütü hiçbir alkol düzeyinin güvenli olmadığını söylüyor.

İyi bir uyku çok önemli

Dr. Maroon, bir sonraki adımın yeterli bir şekilde uyumak olduğunu belirtiyor. İyi bir uyku; obeziteyi uzak tutabilen daha iyi bir metabolizma, bağışıklık sistemi ve daha düşük koroner kalp hastalığı riski de dahil olmak üzere sayısız sağlık avantajına sahip. Çalışmalar ayrıca yeterince uyumanın insanların diyet ve egzersiz hedeflerine uymalarına yardımcı olduğunu da gösteriyor.

Dr. Maroon, hayatının ilerleyen dönemlerinde zindeliği bulan ilk kişi değil. Austin, Texas’tan 56 yaşındaki Jennifer Fisher, sosyal medya hesaplarında sağlıklı tariflerini ve antrenmanlarını paylaşıyor ve kendisi koşu, ağırlık kaldırma ve engelli yarışlarda yarışıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.