Alman Merkez Bankası (Bundesbank), Alman merkez bankalarının tarihi ve ulusal banka sisteminin hareketleri üzerine 1924’ten 1970’e kadar “Reichsbank’tan Bundesbank’a” adlı araştırma projesinin sonuçlarını yayınladı.
Araştırmaya göre, Nazi döneminin merkez bankası Reichsbank, Adolf Hitler’in savaş çabalarını finanse ederek, “siyasi olarak güçsüz bir kurum ve yıkıcı politikaların gönüllü bir hizmetçisi” oldu. Reichsbank, Hitler’in savaş silahlarının finansmanını, Almanya tarafından işgal edilen toprakların sömürülmesini, Yahudilerin varlıklarının kamulaştırılarak satılmasını destekledi.
Reichsbank, 1876’dan 1945’e kadar Almanya’nın merkez bankasıydı ve toplama kamplarında öldürülen insanların çalınan altın ve dövizlerini devraldığı ortaya çıktı.
Bundesbank açıklamasında, 1957 yılında kurulan Bundesbank’ın, Reichsbank’ın yasal halefi olmadığı belirtilerek, “Reichsbank’ın tüm altınlarına müttefikler tarafından el konuldu. Bugünkü altın varlıkları Almanya’nın 1950’lerden bu yana kaydettiği cari işlem fazlalarının sonucudur.” denildi.
Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, raporun sunumundaki değerlendirmesinde, Alman merkez bankası politikasının İkinci Dünya Savaşı öncesi, sırası ve sonrasına ilişkin kapsamlı bir resminin bulunmadığını ifade ederek, Bundesbank’ın tarihin eleştirel bir incelemesini istediğini belirtti.
Nagel, “Almanya’da bir daha asla antisemitizm olmamalıdır. Bir daha asla azınlıklara karşı dışlama ve devlet keyfiliği olmamalıdır. Merkez Bankası gibi devlet kurumlarının demokratik değerleri çiğnemesine bir daha asla izin verilmemelidir” değerlendirmesinde bulundu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.