DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
14°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bilim İnsanları, CRISPR ile HIV Enfekte Hücreleri Temizlemeyi Başardı
  • HaberOrdu
  • Sağlık
  • Bilim İnsanları, CRISPR ile HIV Enfekte Hücreleri Temizlemeyi Başardı

Bilim İnsanları, CRISPR ile HIV Enfekte Hücreleri Temizlemeyi Başardı

ABONE OL
Mart 20, 2024 17:10
Bilim İnsanları, CRISPR ile HIV Enfekte Hücreleri Temizlemeyi Başardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CRISPR ile HIV Tedavisinde Çığır Açan Gelişme

Bilim insanları, Nobel ödüllü gen düzenleme yöntemi CRISPR’ı kullanarak enfekte hücreleri bağışıklık yetmezlik virüsünden (HIV) temizlediklerini bildirdi. Amsterdam Üniversitesi’nden Dr. Elena Herrera-Carillo ve ekibi, Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi’nde (ECCMID) sunacakları araştırmanın özetini paylaştı.

HIV Tedavisinde Kullanılan CRISPR-CAS Yöntemi

Ekip, DNA üzerinde genleri keserek düzenlemeye izin veren CRISPR-CAS yöntemini kullandı. Bu yöntem, rehber RNA’ların yönlendirmesiyle DNA’yı keserek istenmeyen genlerin silinmesini ya da hücreye yeni genetik materyal eklenmesini kolaylaştırıyor. HIV’nin tedavisindeki zorluk, virüsün genomunu ev sahibi DNA’ya entegre edebilmesi nedeniyle yok edilmesinin zorluğundan kaynaklanıyor.

HIV Tedavisindeki Önemli Adım

Araştırmacılar, “korunumlu” HIV dizilerine karşı moleküler makaslar ve 2 gRNA kullanarak enfekte olmuş T hücrelerini iyileştirmeyi başardı. SaCas9 sistemiyle HIV’i etkisiz hale getirip enfekte DNA’yı kesmeyi başaran ekip, CRISPR-CAS ayraçlarını hücrelere kodlayan araçların boyutunu küçülterek HIV rezervuar hücrelerini hedef alabildi.

Araştırmacılar, çeşitli hücrelerde saklanabilen HIV’i hedef alabilecek etkili bir CRISPR saldırısı geliştirdiklerini bildirdi. Bu bulgu, HIV tedavi stratejileri tasarlama konusunda önemli bir adım olarak değerlendirildi. Ancak araştırmacılar, çalışmanın hala kavram kanıtlama aşamasında olduğunu ve HIV tedavisinin kısa sürede mümkün olmayacağını vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.