Çin, Pekin Uzay Programı kapsamında Ay’ın uzak tarafından örnekler toplayan bir uydu aracılığıyla tarihi bir başarıya imza attı. Değerli kum ve toprak örneklerini Dünya’ya getiren mürettebatsız kapsül, Chang’e-6 uydusu tarafından Dünya yörüngesine bırakıldıktan sonra İç Moğolistan’ın Siziwang Banner kırsalında başarılı bir şekilde indirildi.
Chang’e-6, Çin mitolojisindeki Ay tanrıçasından adını alan bir uzay aracı olarak 3 Mayıs’ta fırlatıldı. Ay’ın karanlık yüzeyinden kaya ve toprak örnekleri toplayan Chang’e-6, Ay yüzeyinden malzeme getiren ilk uzay aracı olma özelliğini taşıyor. Görev sırasında, Ay’ın en eski ve en büyük kraterlerinden biri olan Güney Kutbu-Aitken havzasından örnekler toplandı.
Leicester Üniversitesi Astrofizik ve Uzay Bilimi Profesörü Martin Barstow’a göre, Chang’e-6’nın Ay’ın karanlık tarafından topladığı örnekler, iletişimin zor olduğu bir bölgeden malzeme getirmesi açısından gerçek bir teknolojik başarı. ABD ve Sovyetler Birliği’nin Ay’ın Dünya’ya bakan yüzünden örnekler topladığı düşünüldüğünde, Çin’in uzak taraftan malzeme getiren ilk ülke olması önemli bir kilometre taşı.
Ay’dan getirilen örnekler, Ay ve Dünya’nın erken tarihine dair önemli bilgiler sunabilir. Çin, bu başarısının ardından Ay’daki keşif faaliyetlerini sürdürmeyi ve 2026’da Ay’ın güney kutbunda keşif yapmak üzere yeni görevler başlatmayı planlıyor. Gelecek yıllarda Ay’a insanlı seferler düzenlemek ve Uluslararası Ay Araştırma Üssü kurarak daha ileri keşif faaliyetlerine zemin hazırlamak hedefleniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.