DOLAR 32,4076 -0.13%
EURO 34,7922 0.12%
ALTIN 2.441,640,14
BITCOIN 2040400-1,47%
İstanbul
13°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İkiz Dişi Hayvanlarda Erkek Hormonlarının Etkisi

İkiz Dişi Hayvanlarda Erkek Hormonlarının Etkisi

ABONE OL
Nisan 15, 2024 17:10
İkiz Dişi Hayvanlarda Erkek Hormonlarının Etkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İneklerde Kısır Hale Getirebiliyor, Kemirgenlerde Agresiflik Artırıyor

Bilim insanları uzun zamandır, erkek-dişi ikiz kümesindeki dişi hayvanların, erkek benzerlerinden her türlü etkiyi aldığını biliyorlardı. İneklerde dişiye geçen hormonlar onları kısır hale getirebiliyor. Kemirgenlerde yapılan araştırmalar ise, bu durumun onları daha agresif hale getirdiğini gösteriyor.

İnsanlarda Benzer Bir Bağlantı Tespit Ediliyor

ABD’deki Redlans Üniversitesi tarafından yapılan araştırmayla, uzmanlar, insanlarda da benzer bir bağlantı olduğunu tespit etmeye başlıyor. Etkinin, doğum sırasında rahmi dolduran erkek seks hormonu testosterondan kaynaklandığı söyleniyor. Araştırmaya göre bazen erkek fetüsten dişiye sızıyor ve onun büyüme şeklini etkiliyor.

Dişi Embriyoların Hormon Üretimi ve Farklılıklar

Redlands Üniversitesi’nden biyoloji profesörü Bryce Ryan, ikizlerin rahimlerinde onları kardeşlerinden ayıran kendilerine ait ayrı amniyotik keseleri olmasına rağmen bazen aralarında hormon akışı olabileceğini açıkladı. Erken gelişim sırasında dişi embriyolar östrojen adı verilen kadın cinsiyet hormonunun çoğunu üretmez. Ancak Ryan, erkeklerin erken yaşta erkek cinsiyet hormonu olan testosteronu üretmeye başladığını söyledi.

Dişi İkizlerde Davranış ve Kişilik Etkisi

Kemirgenleri inceleyen bilim insanları, hormonların bazen gelişmekte olan ikizler arasında akabileceğini belirledi. Bu durumun erkek ikizlerde herhangi bir garip sonuç doğurmadığı ancak dişi ikizlerde bazı farklılıklara neden olduğu görüldü. Danimarka, Amerika ve Güney Kore’den araştırmacılar tarafından yapılan 2019’daki bir inceleme, dişi ikizlerin davranışını ve kişiliğini etkileyebileceği sonucuna vardı. Missouri Üniversitesi’nden psikologlar da 2013 yılında yapılan bir araştırmada ikiz kadınların alkol bağımlılığı geliştirme olasılığının ikiz olmayan kadınlara göre daha yüksek olduğunu buldu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.