DOLAR 32,3701 0.15%
EURO 34,9652 -0.32%
ALTIN 2.323,870,20
BITCOIN %
İstanbul
14°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

KÜRESEL RİSK RAPORUNA GÖRE SİBER SALDIRILAR ARTIYOR

KÜRESEL RİSK RAPORUNA GÖRE SİBER SALDIRILAR ARTIYOR

ABONE OL
Şubat 17, 2022 11:18
KÜRESEL RİSK RAPORUNA GÖRE SİBER SALDIRILAR ARTIYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pandemi döneminin insan hayatına getirdiği hızlı dijitalleşme ile birlikte siber saldırıların artışında değişimler görülüyor. Artan dijitalleşme hızından hemen her sektör ciddi boyutta etkileniyor. Dijitalleşmenin bu kadar hızlı yaşanması olumlu etkiler yaratırken aynı zamanda olumsuz durumları da beraberinde getiriyor. Rutin bir market alışverişinden seyahat planlamalarına, üretimden hizmete kadar tüm iş süreçlerine adapte edilen teknoloji aynı zamanda siber tehdit ortamı oluşturuyor. Dünya Ekonomik Forumu tarafından her yıl yayınlanan Küresel Risk Raporu’nda, siber tehditlerin küresel çapta en büyük risklerden biri haline geldiği belirtiliyor.

 

Günümüzde insan hayatının birçok noktasında kullanılan teknolojiler hem günlük rutin işlerimizi hızlandırıyor hem de hayatımızı kolaylaştırıyor. Eğitim, sağlık, enerji, kamu kuruluşları ve özel sektöre kadar varan hemen her sektörde dijitalleşmenin etkileri pandemi ile birlikte çok hızlı bir şekilde deneyimleniyor. Her alanda gelişen teknoloji siber tehditleri de beraberinde getiriyor. Gelişen teknoloji ile çeşitlenen platformlardan bilginin ulaşılabilirliği, artan güvenlik açıkları ve bu açıklara savunmasız kalınması ise kötü amaçlı faaliyetlerin artmasına neden oluyor. Her yıl Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan küresel risk Raporu’nda, siber tehditlerin küresel çapta en büyük risklerden biri haline geldiği belirtiliyor. Raporda siber güvenlik hatalarının yüzde 95’inin insan hatalarından kaynaklandığını ve siber güvenlik alanında profesyonel insan kaynağı açığının 3 milyonu bulduğu ifade ediliyor.

 

100 şirketten 85’i yılda en az bir kez siber saldırıya maruz kalıyor

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kron Kurumsal İş Birimi Satış Direktörü Ümit Çelik, ‘‘Son 20 yılda dijital sistemlere yönelimdeki artış özellikle Kovid-19 pandemisi ile birlikte yaşamın her alanında kendini dijital bağımlılık olarak gösteriyor. Dijital teknolojilere artan bağımlılık, sunduğu kolaylıkların yanı sıra farklı siber risklerin de oluşmasına sebebiyet veriyor. Bugün bireyler açısından basit bir e-mail kullanımı, rezervasyon, alışveriş ve sosyal medya gibi dijital platformlarda siber saldırganların tuzağına düşme riski bulunuyor. Hem çağa uyum sağlamak hem de rekabet ortamında var olabilmek için bölgesel ya da küresel çapta dijitalleşmeye hızlı bir geçiş yaşanırken diğer yandan ortaya çıkan güvenlik açıkları bu dönüşümde yaşanan başarısızlıklarda da kritik önem taşıyor. Rapor, ortalama 100 şirketten 85’inin bir yıl içerisinde en az bir kez siber saldırıya maruz kaldığını gösteriyor. Özellikle bu noktada kurum ve kuruluşların dijitalleşme çalışmalarında siber güvenlik önlemlerini paralel şekilde yürütmelerini gerekli kılıyor’’ dedi.

 

Veri ihlalleri PAM yazılım çözümleri ile engellenebiliyor

Günümüzde veri ihlalleri hızlı dijitalleşmenin etkisiyle bu alanda açık gören saldırganlar tarafından kurumlara veya şirkete saldırı niteliğinde gerçekleşiyor. Özellikle bu türden saldırıları ve veri ihlallerini önlemenin etkili yollarından biri de Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi yani PAM (Privileged Access Management) adı verilen çözümlerinden geçiyor. Bu çözümler yetki ile donatılmış hesaplar yani ayrıcalıklı hesaplar üzerinde tam erişim ve denetim sağlıyor. Bu kapsamda PAM (Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi) siber saldırganların veri ihlalleri girişimlerine karşı başarı sağlıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.