Daha iyi yaşam şartlarına erişmek için ABD’de yaşamak isteyen düzensiz göçmenler, Meksika-ABD sınırı yakınındaki kentlerde bekleyişlerini sürdürüyor. Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) verilerine göre, 2023’ün Ocak-Kasım aylarında Meksika üzerinden ABD’ye geçmek amacıyla sınıra gelen kişi sayısı 2 milyon 240 binden fazla olarak değerlendiriliyor. Bu rakamı, 2022’de 2 milyon 326 bin, 2021’de ise 1 milyon 856 bin kişi izledi.
Göçmenler, Meksika Ulusal Göç Enstitüsü (INM) kayıtlarına göre Guatemala, Honduras, El Salvador, Haiti, Venezuela, Kolombiya, Ekvador, Pakistan, Çin ve çeşitli Afrika ülkelerinden geliyor.
Meksika’da bulunan düzensiz göçmenlerin yasallaştırılması için 431 bin kişinin kayıt altına alındığı ve sürecin devam ettiği bildirildi. Ancak ABD’ye gitmek isteyen göçmenler arasında hayatını kaybeden veya kaybolanların sayısı da her yıl artıyor. 2021’de 1.249, 2022’de 1.457 ve bu yıl ise 1.560 göçmen bu amaçla hayatını kaybetti.
Göçmenler, ABD’ye ulaşmak için insan kaçakçılarına belli bir ücret ödüyor. Ancak parası yetmeyenler, haftalarca yürümek zorunda kaldığı gibi şiddet ve ayrımcılığa da maruz kalıyor. Meksika-ABD yolunun “dünyanın en tehlikeli kara göç rotası” olarak bilindiği vurgulanıyor. Organ kaçakçıları, uyuşturucu çeteleri ve suç örgütlerinin tehditleriyle karşılaşan göçmenler, hastalıklara da yakalanabiliyor.
Binlerce göçmen, Meksika’nın Tapachula, Chiapas, Nuevo Leon ve Morelos kentlerinde ABD’ye yasal yollardan geçmek amacıyla aylarca düşük ücretle birçok işte çalışmak zorunda kalıyor. Bu bekleyiş süreci, göçmenlerin yaşam koşullarını olumsuz etkiliyor.
Göç fenomeni, gelecekte ABD iç siyasetini etkileyebilir. Bir uzmana göre, Latin kökenli göçmenlerin artması ile demokratlara daha fazla oy çıkabileceği öngörülüyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.