DOLAR 32,2377 0.13%
EURO 35,1453 0.06%
ALTIN 2.512,560,12
BITCOIN 22261104,26%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sait Faik Abasıyanık: Türk Edebiyatının Modern Hikaye Ustası
  • HaberOrdu
  • Magazin
  • Sait Faik Abasıyanık: Türk Edebiyatının Modern Hikaye Ustası

Sait Faik Abasıyanık: Türk Edebiyatının Modern Hikaye Ustası

ABONE OL
Mayıs 10, 2024 18:11
Sait Faik Abasıyanık: Türk Edebiyatının Modern Hikaye Ustası
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Erken Dönem ve Eğitim Hayatı

Sait Faik Abasıyanık, Türk edebiyatının modern hikayenin önde gelen isimlerinden biridir. 23 Kasım 1906’da Sakarya’da dünyaya gelmiştir. İlköğrenimini Rehber-i Terakki okulunda tamamlayan Abasıyanık, Adapazarı Lisesi’nde okurken ilk şiirini kaleme almıştır.

Edebiyat Serüveni

Abasıyanık, İstanbul’a taşındıktan sonra İstanbul Erkek Lisesi’ne devam etmiş ve edebiyata olan ilgisini geliştirmiştir. Gençlik yıllarında çeşitli öyküler ve şiirler kaleme alan yazar, edebiyat çevreleriyle tanışarak eserlerini yayınlamaya başlamıştır.

Profesyonel Hayatı ve Eserleri

Abasıyanık’ın öyküleri Varlık ve Servet-i Fünun dergilerinde yayınlanmıştır. İlk kitabı olan “Semaver” başarılı bir şekilde okuyucuyla buluşmuştur. Yazar, özgün anlatımı ve öykü yapısıyla dikkat çekmiş, Türk öykücülüğüne yeni bir soluk getirmiştir.

Yaşamının Son Dönemi

Abasıyanık, alkol kullanımı ve düzensiz hayatı nedeniyle sağlık sorunları yaşamış ve 1954 yılında hayatını kaybetmiştir. Türk edebiyatına katkılarıyla tanınan usta yazar, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Abasıyanık’ın annesi, oğlunun vefatından sonra eserlerinin telif haklarının ve bir müze yapılması koşuluyla mal varlıklarının Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakılmasını vasiyet etmiştir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.