Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın iş birliğiyle gerçekleştirilen “Sektör Bilançoları 2023” araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların sayısı 1 milyon 62 bin 328’e ulaştı.
Firmaların 2019’da kullandığı banka kredileri toplamı 2 trilyon lira iken, bu tutar Kovid-19 salgınının başladığı 2020’de 2,6 trilyon liraya yükseldi. Takip eden yıllarda da artış gösteren banka kredileri, 2023’te 7,5 trilyon liraya kadar çıktı. Bu durum, firmaların 5 yılda kullandığı kredilerin toplamının 21,7 trilyon liraya ulaştığını gösterdi.
Kullanılan banka kredilerinin vadelerine bakıldığında, uzun vadeli kredilerin kısa vadeli kredilerin yaklaşık 2 katına ulaştığı görüldü. Toplam kredilerin yüzde 66’sını oluşturan uzun vadeli krediler, dikkat çeken bir oranla öne çıktı.
İmalat sektörü en fazla banka kredisi kullanan sektör olarak öne çıktı. Bu sektörde faaliyet gösteren firmalar 5 yılda 6,4 trilyon lira kredi kullandı. Toptan ve perakende ticaret sektörü ise 3,5 trilyon lira ile ikinci sırada yer aldı. Diğer yandan, elektrik, gaz ve iklimlendirme sektörü de 2,9 trilyon lira kredi kullanımıyla öne çıkan sektörler arasında yer aldı.
Bu dönemde en az banka kredisi kullanan sektörler sırasıyla “diğer hizmet faaliyetleri”, “kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor” ve “eğitim” sektörleri olarak belirlendi. Bu sektörlerin kredi kullanımı oldukça düşük seviyelerde gerçekleşti.
Bu veriler, Türkiye’deki firmaların banka kredi kullanımı ve sektörel dağılımı hakkında detaylı bir tablo sunmaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.