DOLAR 32,2525 0%
EURO 34,8460 0.42%
ALTIN 2.416,981,01
BITCOIN %
İstanbul
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkmenistan’ın Avrupa Enerji Pazarındaki Rolü

Türkmenistan’ın Avrupa Enerji Pazarındaki Rolü

ABONE OL
Şubat 25, 2024 18:07
Türkmenistan’ın Avrupa Enerji Pazarındaki Rolü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkmenistan ve Avrupa’nın Enerji İşbirliği

Avrupa, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasıyla enerji sorunu yaşamış ve enerji güvenliğini sağlamak amacıyla Orta Asya’nın en büyük doğal gaz üreticisi Türkmenistan ile işbirliğini artırmıştır. 2008’de imzalanan enerji işbirliği anlaşmasıyla Türkmenistan’ın Avrupa’ya gaz tedarik etme politikası önem kazanmıştır.

Türkmenistan’ın Doğal Gaz İhracatı ve Projeleri

Türkmenistan, Trans-Hazar Doğal Gaz Boru Hattı projesi ile Avrupa’ya gaz tedarikini hedeflemektedir. Türkmen doğal gazının Türkiye ve Avrupa’ya taşınması için Türkmenistan, Türkiye ve Azerbaycan arasında işbirliği anlaşmaları imzalamıştır. Trans Hazar boru hattı projesi kapsamında Türkmenistan gazının TANAP’a bağlanması planları yapılmaktadır.

Türkmenistan’ın Enerji Potansiyeli

Türkmenistan, Orta Asya’nın en büyük doğal gaz üreticisidir ve sahip olduğu enerji rezervleri ile bölgede kilit konumdadır. Ülke, yıllık ortalama 80 milyar metreküp doğal gaz üretmektedir ve bu üretimin büyük bir kısmını ihraç etmektedir. Türkmenistan, Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin boru hattı ile bölgede önemli bir doğal gaz tedarikçisidir.

Rusya ve Türkmenistan Arasındaki Enerji İlişkileri

Rusya, Türkmenistan’ı Kazakistan ve Özbekistan ile oluşturduğu üçlü doğal gaz birliğine dahil etmeye çalışmaktadır ancak Türkmenistan, bu birliğe soğuk yaklaşmaktadır. Rusya’nın planları, Türkmenistan’ın Avrupa’ya doğal gaz tedarikinde dengeleri değiştirebilecek potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.