DOLAR 32,3658 -0.37%
EURO 34,7766 -0.17%
ALTIN 2.392,61-1,23
BITCOIN 19121823,06%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Zihinsel Olarak Zorlayıcı İşler Demans Riskini Azaltabilir

Zihinsel Olarak Zorlayıcı İşler Demans Riskini Azaltabilir

ABONE OL
Nisan 18, 2024 17:12
Zihinsel Olarak Zorlayıcı İşler Demans Riskini Azaltabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zihinsel İşlerin Demans Üzerindeki Etkisi

Yeni bir analize göre, zihinsel açıdan zorlayıcı bir iş, ileriki yaşlarda demans geliştirme ihtimalini azaltabilir. Beynin iş sırasında ne kadar çok çalıştığı, hafıza ve düşünme sorunları yaşama olasılığını belirleyebilir.

Araştırma Detayları

Norveç’teki Oslo Üniversite Hastanesi’nden bir ekip, 305 farklı meslekten 7 bin kişiyi analiz etti. Katılımcıların iş sırasında deneyimlediği bilişsel uyarım miktarını ölçtüler ve farklı gruplara ayırdılar. Rutin görevlerin yanı sıra tekrarlanmayan analitik ve kişilerarası görevler de dikkate alındı.

Araştırmanın Sonuçları

70 yaşından sonra yapılan hafıza ve düşünme testleri sonucunda, en düşük bilişsel gereksinimli işlerde çalışanların %42’sine hafif bilişsel bozukluk tanısı konulduğu görüldü. En yüksek bilişsel gereksinimli işlerde çalışanlarda ise bu oran %27 olarak belirlendi.

Trine Edwin adlı araştırmacı, “İşteki bilişsel uyarımın, yaşlılıkta hafif bilişsel bozukluk riskini azaltabileceğini gösterdik. Bu bulgular, daha karmaşık düşünmeyi gerektiren bir işin yaşlılıkta hafıza ve düşünmeyi korumanın bir yolu olabileceğini vurguluyor.” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.