Fırat Kalkanı Harekatı’nın Bölgede Yarattığı Değişim
2016 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Cerablus’tan başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı, DEAŞ terör örgütüne karşı büyük bir başarı elde etti. Harekat, 200 günden fazla sürdü ve Suriye’de teröre karşı önemli bir darbe vurulmasını sağladı. Cerablus, Azez, El Bab, Çobanbey ve Mare ilçeleri terörden arındırılarak huzur ve güven ortamı oluşturuldu. Sivillerin evlerine dönmesi için gerekli adımlar atıldı ve bölgede huzurun tesisi hedeflendi.
Sivillerin Geri Dönüşü ve İhtiyaçların Karşılanması
Fırat Kalkanı Harekatı’nın ardından bölgede önemli atılımlar gerçekleştirildi. Evlerine dönen sivillerin sayısı 8 yılda 400 bini aşarken, ihtiyaç duydukları kamu kurumları hizmete açıldı. Cerablus’ta faaliyete geçen Nüfus Müdürlüğü, 182 bin sivilin kimlik kartı ihtiyacını karşıladı. Ayrıca, bölgede kurulan organize sanayi bölgeleri ile ticaret canlandı, eğitime büyük önem verildi ve Türkiye’nin destekleriyle 4 üniversite faaliyete geçirildi.
Fırat Kalkanı Harekatı’nın Başarıları ve Etkileri
8 yılda 1 milyon 800 bin nüfusa ulaşan Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde terör örgütlerine karşı 8 binden fazla operasyon düzenlendi ve teröristler etkisiz hale getirildi. Milli Savunma Bakanlığı, harekatın 8. yıl dönümünde Türk Silahlı Kuvvetleri’ni ve Mehmetçikleri kutlayarak, şehitlere rahmet diledi.
Sonuç
Fırat Kalkanı Harekatı, bölgede terörle mücadelede önemli bir dönüm noktası oluşturarak, huzur ve güven ortamının sağlanmasına katkı sağladı. Türkiye’nin destekleriyle bölgede gerçekleştirilen atılımlar, sivillerin yaşam standartlarının yükselmesine ve bölgenin kalkınmasına büyük katkı sağladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.