DOLAR 35,4875 0.02%
EURO 36,6237 0.09%
ALTIN 3.065,230,40
BITCOIN 3438207-0,43%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Para Politikası Farklılıkları
  • HaberOrdu
  • Ekonomi
  • Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Para Politikası Farklılıkları

Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Para Politikası Farklılıkları

ABONE OL
Kasım 29, 2024 21:20
Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Para Politikası Farklılıkları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gelişmiş Ülkeler ve Faiz İndirimi Döngüsü

Raporda, gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirim döngüsüne başladığı ve bu durumun küresel büyümeye olan beklentileri artırdığı belirtildi. Bu indirimlerle birlikte, ekonomik büyüme patikalarındaki belirsizliklerin azaldığı ifade edildi.

Gelişmekte Olan Ülkelerin Para Politikası Duruşu

Gelişmekte olan ülkelerde ise parasal sıkılığın seyrine bağlı olarak ekonomik büyüme patikalarındaki belirsizliğin devam ettiği raporda vurgulandı. Jeopolitik riskler, tahvil getirileri ve büyüme beklentilerindeki değişimlerin gelişmekte olan ülkelerin fon akımlarını etkilediği kaydedildi.

Yurt İçi İktisadi Faaliyet ve Cari İşlemler Dengesi

Raporda, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yurt içi iktisadi faaliyetin yavaşladığı ancak iç talepteki dengelenmenin devam ettiği belirtildi. Cari işlemler açığındaki azalmanın devam ettiği ve uluslararası rezervlerin desteklendiği aktarıldı.

Ticari Kredi ve Bireysel Kredi Büyümesi

Ticari kredi büyümelerinde dezenflasyon sürecini destekleyici bir seyir izlendiği ve bireysel kredi büyümesinin belirgin biçimde yavaşladığı raporda ifade edildi. Ayrıca, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi kaynaklı büyüme olduğu, konut kredisi büyümelerinde ise artış görüldüğü belirtildi.

Reel Sektör ve Borç Durumu

Reel sektördeki firmaların borç ödeme kapasitesinin desteklendiği ve likidite tamponlarının birikmesine yardımcı olduğu vurgulandı. Bankaların ihtiyatlı bir yaklaşımla karşılıklar ayırarak aktif kalitesi kaynaklı risklere karşı tedbir aldığı belirtildi.

Yurt Dışı Finansman ve Bankacılık Sektörü

Raporda, yurt dışı finansman koşullarındaki iyileşmenin sürdüğü ve bankaların uzun vadeli yurt dışı kaynaklı borçlanmalarının arttığı ifade edildi. Bankaların yurt dışından sağladığı fonlamanın vadesinin uzadığı ve dış fonlama kalitesinin iyileştiği belirtildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.