Ülkelerin Sera Gazı Emisyonlarını Azaltmaları Gerekiyor Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), her yıl yayınladığı Emisyon Açığı Raporu’nu “Artık Boş Laf İstemiyoruz!” temalı olarak 2024 yılı için hazırladı. Rapor, ülkelerin **iklim değişikliği** ile mücadelede daha kararlı ve hızlı adımlar atması gerektiğini vurguluyor. Ülkelerin, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşabilmek için 2030’a kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 42 ve…
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), her yıl yayınladığı Emisyon Açığı Raporu’nu “Artık Boş Laf İstemiyoruz!” temalı olarak 2024 yılı için hazırladı. Rapor, ülkelerin **iklim değişikliği** ile mücadelede daha kararlı ve hızlı adımlar atması gerektiğini vurguluyor. Ülkelerin, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşabilmek için 2030’a kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 42 ve 2035’e kadar yüzde 57 azaltması gerektiği belirtiliyor.
Rapora göre, ülkelerin Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sekreteryası’na sunacakları bir sonraki Ulusal Katkı Beyanları’nda (NDC) daha güçlü hedefler belirlemeleri ve bu hedefleri hızla eylemlerle desteklemeleri gerekiyor. Aksi takdirde, **küresel sıcaklık artışının** 1,5 dereceyle sınırlandırılması hedefinin kaybedilebileceği uyarısında bulunuluyor.
Rapor, mevcut politikaların devam etmesi halinde **küresel sıcaklık artışının** 3,1 dereceye kadar çıkabileceğini gösteriyor. Ancak, net sıfır emisyon taahhütlerine ilişkin güven düzeyinin düşük olduğu belirtiliyor. UNEP’e göre, küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutabilmek için 2030’a kadar sera gazı emisyonlarının yüzde 28 ve 2035’e kadar yüzde 37 azaltılması gerekiyor.
UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, iklim krizine karşı daha kapsamlı ve hızlı bir uluslararası seferberliğe ihtiyaç olduğunu vurguladı. Andersen, tüm ülkelere hızla eyleme geçme ve daha güçlü NDC’ler belirleme çağrısında bulundu.
Reklam & İşbirliği: [email protected]