Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması Başkanı Dr. Volkan Demirciler öncülüğündeki ekip, Bozburun Yarımadası’nda heyecan verici bir keşfe imza attı. Daha önce bilimsel yayına konu olmayan bir yazıt, Bozburun Mahallesi’nin Tepebaşı mevkisinde ortaya çıkarıldı.
Kaletepe sırtlarındaki titiz araştırmaların sonucunda gün yüzüne çıkarılan nadir yazıtta, Anadolu coğrafyasının farklı kentlerinden gelen 8 kişinin henüz belirlenemeyen bir amaca yönelik yaptığı finansal katkılar yer alıyor. Bu yazıt, bölgenin politik ve sosyoekonomik koşulları hakkında bilinmeyen birçok yönü aydınlatmasıyla büyük önem taşıyor.
Antik dönemde Karya Khersonesosu veya Rodos Peraiası olarak bilinen Bozburun Yarımadası’nda bulunan yazıtlar, bölgenin tarihine ışık tutan nadir buluntular arasında değerlendiriliyor. Dr. Volkan Demirciler ve ekibi, 2021’den itibaren yürüttükleri arkeolojik yüzey araştırmaları kapsamında bölgenin arkeolojik envanterini çıkarmanın yanı sıra yerleşim modellerini, antik tarım teraslarını ve hidrolojik potansiyeli detaylıca inceliyor.
Bozburun Yarımadası’nın en az 2 bin 300 yıl önce köylerin bir araya gelerek şehir ölçeğinde örgütlenmesinden oluştuğu belirtilirken, bölgedeki arkeolojik çalışmaların devam edeceği vurgulanıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.