Kış uykusu, bazı hayvanların çetin kış koşullarına dayanabilmek için metabolizmalarının yavaşladığı, vücut sıcaklıklarının azaldığı dönemdir. Bu süreç genellikle ayı, yarasa, sincap gibi hayvanlarda görülür. Kış uykusu, hayvanların enerjiyi saklayıp hayatta kalmalarını sağlar.
Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Cihan, ayıların besin zincirinin en üstünde olduğunu ve kış uykusunun önemli olduğunu vurgular. Ancak bozayılar, habitatlarındaki gıdaya ulaşamadıkları için kış uykusuna yatmazlar ve insan etkisiyle karşılaşırlar.
Prof. Dr. Cihan, bozayıların yaşam alanlarının daraldığını, insan gıdalarına yönelebildiklerini ve kış uykusuna yatmamalarının sebeplerini açıklar. Önerisi ise ormanlarda yabani meyvelerin arttırılması ve doğaya zarar verilmemesidir.
Cihan, bozayıları korumak için doğaya zarar verilmemesi, yaşam alanlarının korunması ve yabani meyvelerin çoğaltılmasının önemli olduğunu belirtir. Bu sayede insan-ayı çatışmalarının azalacağını ve bozayıların doğal yaşam alanlarında kalacaklarını ifade eder.
Bozayıların korunması, doğanın dengesinin sağlanması için önemlidir. Onların varlığı, doğal ekosistemin devamlılığı için kritik bir öneme sahiptir. İnsanların bilinçli davranması ve doğaya saygı göstermesi, bu güzel canlıların varlığını sürdürmelerine yardımcı olacaktır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.