Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye’de 2016 yılında kalıcı yaz saati uygulamasına geçilmesinin önemine dikkat çekti. Bu uygulamanın amacının gün ışığından maksimum faydalanmak olduğunu belirten Erdem, yapılan çalışmalar sonucunda sabit saat uygulamasının ekonomik ve çevresel faydalar sağladığını vurguladı.
Erdem, saat değişikliklerinin insanlar üzerindeki psikolojik ve sosyolojik etkilerine değinerek, yapılan araştırmaların sabit saat uygulamasının insanların hormonal dengesine olumlu katkı sağladığını gösterdiğini aktardı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, 2016’dan bu yana sabit yaz saati uygulaması sayesinde 11 milyar kilovatsaat enerji karşılığı 20 milyar liranın üzerinde tasarruf sağlandığını belirtti.
Erdem, Avrupa’da 1980’de başlayan kış saati uygulamasının sonlandırılması teklifine de değinerek, dünya genelindeki saat değişimleri hakkında bilgi verdi. Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerindeki kış saati uygulamalarının doğu meridyen saatini tercih ettiğini, Türkiye’nin ise coğrafi konum ve kentleşme oranı gibi faktörleri dikkate alarak en uygun saat dilimini belirlediğini aktardı.
Erdem, Türkiye’deki güneş doğum saatlerine ve mesai başlangıç saatlerine değinerek, şehirlere göre farklılıkların olduğunu ifade etti. Türkiye’de il bazlı ders saatlerinin ve mesai başlangıç saatlerinin valilikler tarafından belirlendiğini ve toplumsal şartların da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.
Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ahmet Erdem, saat değişikliklerinin enerji tasarrufu sağlamanın yanı sıra insan sağlığı açısından da olumlu etkileri olduğunu belirterek, sabit saat uygulamasının önemine vurgu yaptı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.