Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR tarafından hazırlanan Açık İş İstatistikleri Araştırması’nın 2024 yılı birinci çeyrek sonuç raporunu açıkladı. İşte raporun dikkat çeken bazı başlıkları:
Bakan Işıkhan’ın verdiği bilgilere göre, araştırmaya göre 17 sektörden 5’inde açık iş oranı ülke genelinin üzerindeyken, 12 sektörün açık iş oranı genel ortalamanın altında kaldı. 2024’ün ilk çeyreğinde açık iş oranı en yüksek sektör %3,1 ile Gayrimenkul Faaliyetleri olarak belirlendi. Onu %2,4 ile İmalat ve %2,1 ile İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri sektörleri takip etti.
Araştırmada sadece sektörler bazında değil, meslekler bazında da istatistiklere yer verildi. En fazla açık iş bulunan meslek %5,2 ile Konfeksiyon İşçisi olarak belirlendi. Listede onu takip eden diğer meslekler ise; “Makineci (Dikiş)”, “Lojistik Elemanı”, “Temizlik Görevlisi”, “Satış Danışmanı/Uzmanı Yardımcısı”, “Ayakkabı Yapımcısı/Ayakkabı İmalatçısı”, “Servis Elemanı (Garson) Yardımcısı”, “İnşaat İşçisi”, “Ahşap Mobilya İmalatçısı” ve “Gazaltı Kaynakçısı (Mig-mag Kaynakçısı)” şeklinde sıralandı. Bu 10 meslek, Türkiye genelindeki açık işlerin %28,9’unu oluşturdu.
2024’ün ilk çeyreğinde Türkiye genelinde açık iş sayısı en fazla olan sektör 110 bin 468 ile İmalat sektörü oldu. Bu rakam, tüm açık işlerin %33,4’ünü oluşturdu. Onu 90 bin 17 açık iş ile “Toptan ve Perakende Ticaret” ve 25 bin 631 açık iş ile “İnşaat” sektörleri takip etti. Bu üç sektör toplamda açık işlerin %68,5’ini oluşturdu.
Araştırma, işletme büyüklüğüne göre de açık iş oranlarını değerlendirdi. 2024’ün ilk çeyreğinde Türkiye genelinde 1 ve daha fazla kişi istihdam eden işletmelerde açık iş oranı %1,8 olarak gerçekleşirken, 1-9 çalışanı olan işletmelerde bu oranın %2,4’e yükseldiği görüldü. 10 ve daha fazla kişi istihdam eden işletmelerde ise açık iş oranı bir önceki yılın aynı dönemindeki gibi %1,5 olarak gerçekleşti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.