Çin Devlet Başkanı Şi, APEC Zirvesi sırasında Tayvan sorunu, demokrasi, insan hakları ve kalkınma hakkının önemine vurgu yaptı. Şi, bu konuların “aşılmaması gereken dört kırmızı çizgi” ve “ilişkilerdeki en önemli koruma hatları ve güvenlik ağı” olduğunu belirtti.
Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın önemine değinen Şi, ABD’ye “Tayvan’ın bağımsızlığını isteyen gerçek yüzünü açıkça görmesi” çağrısında bulundu. ABD’yi Tayvan sorununu “ilave bir ihtiyatla ele almaya” çağıran Şi, Çin’in barışçı yeniden birleşmesini desteklediğini vurguladı.
Çin lideri, dünyanın en büyük iki ekonomisine sahip ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere de değindi. Şi, her ülkenin kendi ulusal güvenliğini sağlama hakkına sahip olduğunu ancak bu hakların diğer ülkeleri sınırlamaya yönelik kötü niyetli eylemlerin bahanesi yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Şi, Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflara müdahale edilmemesi gerektiğini, Çin’in Ukrayna ve Kore Yarımadası konularındaki tutumunun daima adil olduğunu belirtti. Ayrıca, Çin ve ABD arasındaki ilişkilerde “Tukidides Tuzağı”na düşülmemesi gerektiğini vurgulayarak, iki ülkenin karşılıklı güvene dayalı işbirliği içinde olması gerektiğine dikkat çekti.
Son yıllarda ticaretten teknolojik rekabete kadar birçok konuda gerilim yaşayan ABD ve Çin arasındaki ilişkiler, hem ticari hem stratejik rekabet cephesinde gergin bir seyir izlemektedir. İki ülke arasındaki ilişkilerin, Biden döneminde daha da gerilmesi beklenmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.