DOLAR 34,7004 0.26%
EURO 36,7726 0.37%
ALTIN 2.960,540,92
BITCOIN 33717200,16%
İstanbul
12°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TÜBİTAK’ın “KUTUP-1001” Çağrısıyla Desteklenen Çalışma: VLF Yakın Uzay Gözlemleri
  • HaberOrdu
  • Teknoloji
  • TÜBİTAK’ın “KUTUP-1001” Çağrısıyla Desteklenen Çalışma: VLF Yakın Uzay Gözlemleri

TÜBİTAK’ın “KUTUP-1001” Çağrısıyla Desteklenen Çalışma: VLF Yakın Uzay Gözlemleri

ABONE OL
Mart 4, 2024 08:52
TÜBİTAK’ın “KUTUP-1001” Çağrısıyla Desteklenen Çalışma: VLF Yakın Uzay Gözlemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Prof. Dr. Umran Savaş İnan’dan Yakın Uzay Gözlemleri Detayları

TÜBİTAK’ın “KUTUP-1001” çağrısı kapsamında desteklenen projeler arasında yer alan “Çok Düşük Frekans (VLF) Yakın Uzay Gözlemleri” çalışması, bilim insanı Prof. Dr. Umran Savaş İnan tarafından Koç Üniversitesi’nde yürütülmektedir.

Yakın Uzayın Önemi ve Tanımı

Prof. Dr. İnan, uzay fiziğinde “yakın uzay” kavramının atmosferin devamındaki “İyonosfer” ve “Manyetosfer” katmanlarını kapsadığını belirterek, Dünya çevresindeki uyduların yakın uzayda bulunduğunu ve tarafbet burada yaşanan fiziksel olayların büyük önem taşıdığını vurgulamıştır.

STARLINK Sistemi ve Elektromanyetik Alanın Etkileri

İnan, son yıllarda artan uyduların ve özellikle STARLINK sisteminin yakın uzaydaki önemini vurgulayarak, bu uyduların sürekli radyasyona maruz kalarak kullanım ömürlerinin kısalmasına dikkat çekmiştir.

Antarktika’da Yakın Uzay Keşfi

Prof. Dr. İnan, yakın uzayı incelemek için Antarktika’da yapılan çalışmalardan örnekler vererek, elektromanyetik alanın oluşturduğu sinyallerin yakın uzaydaki uzamsal dağılımını tarafbet anlamak için Türkiye’nin Antarktika Araştırma Kampında yapılan gözlemlerin önemine değinmiştir.

Gelecek Planlar ve Uyduların Tasarımı

İnan, gelecek yıl için detaylı planlar yapıldığını ve elektromanyetik alanların uyduların ömrünü belirlediğini belirterek, yapılan çalışmaların uyduların daha verimli tasarlanmasına ve sektörün ülke ekonomileri üzerindeki baskısının azaltılmasına katkı sağlayabileceğini ifade etmiştir.

Prof. Dr. Umran Savaş İnan, Türkiye’nin Antarktika kampının 30 gün taraf bet sürdüğünü ve devletin önümüzdeki yıllarda burayı 365 gün çalışılabilir bir istasyon haline getirme planları olduğunu belirterek, bu çalışmaların Türkiye’nin bilimsel çıktılarını artıracağını vurgulamıştır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.