DOLAR 32,4310 -0.04%
EURO 34,8660 0.24%
ALTIN 2.430,40-0,33
BITCOIN %
İstanbul
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye Tarım İhracatında Tarihi Rekorlar Kırdı

Türkiye Tarım İhracatında Tarihi Rekorlar Kırdı

ABONE OL
Nisan 15, 2024 15:18
Türkiye Tarım İhracatında Tarihi Rekorlar Kırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin Tarım Sektörü Tüm Zamanların En Yüksek İhracatını Gerçekleştirdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ocak-mart döneminde jeopolitik risklerin ve küresel gıda arzındaki sıkıntılara rağmen Türkiye’nin tarım ihracatı rekor seviyelere ulaştı. Tarım sektörü 9,3 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek ihracatını gerçekleştirirken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,6 artış kaydedildi. Türkiye’nin toplam dış satımının yüzde 14,6’sı tarım ürünlerinden elde edildi.

İlk Çeyrekte 5 Sektör Rekor Kırdı

İlk çeyrekte, tarım sektöründe faaliyet gösteren 10 sektörden 5’i rekorlar kırdı. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü 3,1 milyar dolarlık ihracatla listenin başında yer alırken, yaş meyve ve sebze sektörü 963,6 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi. Diğer sektörler arasında meyve sebze mamulleri, kuru meyve ve mamuller ile süs bitkileri ve mamulleri de sweet bonanza oyunu dikkat çekici ihracat rakamlarına ulaştı.

En Fazla İhracat Irak ve Rusya Federasyonu’na Yapıldı

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe en fazla ihracat Irak’a yapıldı. Yaş meyve ve sebzede Rusya Federasyonu, meyve sebze mamullerinde ABD, kuru meyve ve mamullerinde Almanya, süs bitkileri ve mamullerinde ise Hollanda en çok tercih edilen ihracat destinasyonları arasında yer aldı.

İllere Göre İhracat Rakamları

İstanbul, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile meyve sebze mamulleri sektörlerinde ön plana çıkarken; Mersin, yaş meyve sebze; İzmir, kuru meyve ve mamuller; Antalya ise süs bitkileri ve mamulleri ihracatıyla dikkatleri üzerine çekti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.